Quantcast
Channel: Trobada Empresarial al Pirineu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 143

Optimisme de cara al futur en els àmbits econòmic, sanitari i Europeu

$
0
0

La Trobada Empresarial al Pirineu ha celebrat aquesta tarda la Trobada Digital “Del sotrac a l’impuls econòmic”, una sessió que, al llarg de gairebé dues hores, ha girat entorn a 3 temes de màxima actualitat: la crisi sanitària que estem vivint, com ha sacsejat i quin és el futur de l’economia i quin paper hi juga Europa. La jornada ha comptat amb una assistència constant de 250 persones que, en algun moment ha arribat a 350 connexions.

El President de la Trobada Empresarial al Pirineu Vicenç Voltes ha donat la benvinguda a les més de 250 persones que s’han connectat a primera hora a la plataforma per seguir la Trobada Digital. Voltes ha començat la seva intervenció amb un missatge generalitzat per a tothom donant ànims davant la situació que s’està vivint. Seguidament ha fet una crida a la col·laboració entre el sector públic i privat per  generar l’impuls econòmic que es necessita en aquests moments. Voltes ha afegit la necessitat d’implicar el sector públic per tenir facilitats al mercat laboral, per afavorir les inversions i per tenir millors condicions fiscals. La sessió, moderada pel periodista i comunicador Josep Puigbó, ha continuat amb la intervenció dels tres ponents convidats: Alfred Pastor, Pere Godoy i Ramon Tremosa.

Alfred Pastor, Professor emèrit de la IESE Business School ha començat la seva intervenció afirmant que  “estem en una crisis sense precedents. Partíem d’una mala situació de partida. La pandèmia ha agreujat els dos problemes que ja hi havia: la taxa d’atur i el deute creixent”. Pastor ha afirmat que es necessiten dues feines diferents entre sí, però, alhora, complementaries : ajudar i reconstruir. “Els ajuts han de ser diferencials, uns per pal·liar les necessitats i altres recursos per fer projectes per reconstruir l’economia”. A més, ha indicat que l’economia del país és poc productiva i que es necessària la cooperació entre el sector públic i el privat, indicant que el sector públic ha d’anar per endavant. “També calen pactes. Amb el nivell de confrontació actual és impossible i el país no tirarà endavant. La responsabilitat és compartida i el país necessita pactes per avançar”, ha afegit. L’economista qui afirma que “serem més pobres i més endeutats, però els recursos hi seran”. Pastor ha afegit que “ara tenim l’oportunitat d’arribar a ser un país millor i a una societat millor”. A nivell sanitari, Pastor ha volgut manifestar que el sector sanitari necessitarà més recursos perquè està donant més dels recursos que té.

Ramon Tremosa, Professor de la facultat d’economia de la Universitat de Barcelona i Diputat Europeu entre el 2009 i 2019, ha afirmat que “en aquesta crisi s’hauria de haver tingut més en compte l’opinió de la comunitat científica”. Referint-se a la crisi, Tremosa ha posat la mirada en la crisi de l’any 2008 i considera que, en aquell moment, Catalunya va sortir-se’n gràcies a “l’Europa que tenim”. A més, l’ex diputat europeu ha volgut remarcar que, vers la crisis de 2008 “els Bancs centrals han abocat una gran quantitat de recursos i han reaccionat millor a la nova crisis”. A nivell econòmic estatal, Ramon Tremosa considera que “s’hauria d’haver apujat els sous a metges i infermers abans que als Guàrdies Civils”. Per finalitzar, Tremosa ha comentat que “els 4 principals bancs centrals han col·laborat en menys de 4 setmanes amb programes d’emergències. L’última vegada que ho van fer van trigar 4 anys”.

Pere Godoy, President de la Sociedad Española d’Epidemiología i Professor de la Universitat de Lleida ha subratllat que el virus es va identificar en un temps rècord i es van elaborar les proves que permetien identificar-lo. Des de mitjans de febrer i fins a l’actualitat, a “l’Estat hi ha hagut 260.000 casos i a Catalunya 60.000 en un interval de temps molt curt, tot i que el nombre real de casos segur que és superior”, ha afegit. Davant la ràpida transmissió del virus, Godoy ha posat en rellevància que és vital mantenir aquest nivell el més baix possible i fer recerca per aconseguir la vacuna. “Estem en una situació optima, però encara hi ha transmissió a totes les comunitats autònomes i, per tant, es poden generar brots i problemes al sistema sanitari”, ha conclòs.

Un cop finalitzades les intervencions de cada un dels convidats, s’ha realitzat un baròmetre on els assistents han participat responen tres preguntes. El 49% dels votants ha manifestat que no té previst crear llocs de treball a la seva empresa durant el pròxims sis mesos, però sí mantenir la plantilla. El 85% considera que la Unió Europea hauria d’obligar al govern espanyol a fer reformes a canvi de l’ajuda financera i, per últim, un 50% creu que les mesures establertes que han limitat l’activitat econòmica per controlar la pandèmia han estat necessàries i haurien de continuar. Després de les votacions del baròmetre, s’ha obert un torn de preguntes perquè els assistents poguessin fer les seves consultes de forma anònima i privada mitjançant un xat dins la mateixa plataforma.

El President de la Trobada Empresarial al Pirineu, Vicenç Voltes ha donat per clausurada la Trobada Digital  amb un recull d’anotacions i punts destacats de cada un dels ponents i agraint a tothom la seva participació. A més, ha animat als 250 assistents, que en aquell moment estaven connectats, a assistir de forma presencial a la 31a Edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, la qual està prevista pels dies  29 i 30 d’octubre a La Seu d’Urgell. Recordem que aquest edició s’havia de celebrar ahir, dia 11 de juny, i avui, 12 de juny, però es va ajornar com a mesura de prevenció.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 143

Latest Images